Sunday, November 22, 2009

Alam Pekerjaan

Seminggu sahaja lagi aku akan berangkat ke Bandaraya Kuala Lumpur untuk sesi orientasi PETRONAS. Aku bukanlah tidak gembira hendak ke sana cuma memikirkan akan meninggalkan keluarga dalam keadaan cuaca yang tidak menentu, mematahkan sedikit semangat aku untuk memulakan alam pekerjaan. tapi alhamdulillah, setakat ini kawasan persekitaran kediamanku masih lagi bertahan. ada juga kawasan yang terpaksa berpindah dek kerana banjir. bersabarlah.. aku berdoa mereka dapat bertahan bertahan dengan ujian dariNya ini.

Mungkin ramai yang sudah tahu, aku sudahpun menerima tawaran pekerjaan dari PETRONAS. Alhamdulillah.. Semasa menerima surat tawaran tiga bulan lepas, aku terkejut campur terharu. tak sangka dapat tawaran awal sedangkan aku perlu melaporkan diri dalam bulan Disember. kawan2 yang lain diberi sebulan notis tapi tak pelah, mereka lebih tahu apa yang mereka lakukan. hee.. tambah terkejut lagi bila tengok tempat aku bakal bekerja, PETRONAS Carigali, Kota Kinabalu, SABAAAAHHHH...!!! mula2 tu rasa sedih jugak tapi memikirkan tanggungjawab pada keluarga yang menanti, aku tabahkan hati. lagipon, insyaAllah tak selamanya duk sana.

Bila aku khabarkan pada kawan2, mereka semua bagi sokongan kat aku. Ada yang nak jumpa aku kat sana sebab ayah dia kerja kat sana, kan Illy?? hee.. setakat ni, proses aku nak ke sana dipermudahkanNya. Rumah sewa dah ada, thanx to Nathalia, Kiki and Fraces (btol ke eja ni??) Tinggalnya, aku masih tak tahu bidang kerja yang aku terima. kata mereka, position yang aku dapat, agak mencabar. aku tak tau nak komen sebab aku agak tak tau pape pasal petroleum. Internship pon dalam bahagian proses. Field engineer, anyone??

Wednesday, October 28, 2009

Saturday, May 23, 2009

Sushi

While waiting for my final project presentation, me and osmets try to learn how to make sushi. Pictures show you the end product! Enjoy..~






Aku dan Dirimu

Aku suka lagu ni. Lagu ni nyanyian Ari Lasso and Bunga Citra Lestari. Aku mula suka lagu ni masa tengok persembahan Aril dalam Konsert AF7. Aku suka konsep persembahan tu. 

Dua orang insan yang sebelum ni hanya memendam perasaan. Tiba2, out of no where, tanpa mereka sedari, mimpi2 tu macam menjadi kenyataan. Mereka bahagia dalam dunia mereka sendiri. Tapi semua tu, khayalan semata. Bila tiba masanye, mereka harus pulang ke dunia masing2. Tapi, sekurang2 nye mereka ade kenangan terindah untuk diingati semase mereka bersama..


Tiba saatnya kita saling bicara
Tentang perasaan yang kian menyiksa
Tentang rindu yang menggebu
Tentang cinta yang tak terungkap

Sudah terlalu lama kita berdiam
Tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
Memenuhi mimpi-mimpimu malam kita


Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini hanya ada aku dan dirimu
Sesaat di keabadian

Jika sang waktu bisa kita hentikan
Dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan

Meleburkan semua batas
Antara kau dan aku, kita

Wednesday, April 29, 2009

CORPORATE ETHICS PRESENTATION

I just finished my Corporate Ethics presentation. This presentation consists of three parts which are ethics in a chosen company, pollutions and its problem and pollution laws. I presented the second part of the project while Fiqa and Gjan present the first one and Rosli and Harith wrapped up the presentation with pollution laws.

The presentation went well, alhamdulillah. But I guess I do not perform my very best (sowie grupmates). No preparation at all..!! I just prepared the slides the night before presentation and don't have the time to review or at least planned what I'm going to say. End up, I just read the slides. To cover it up, I put some animations on my slides so that it's not that boring. hee..~ On the other hand, thanx to my grupmates who did their very best today. We scored 4.25/5.00, not bad huh?? :P

Rite now, I need to finish up my Process Optimization project using MATLAB. The due date is today but I thought its tomorrow. So, I haven't completed mine. Hopefully, Dr Murni will still accept my project tomorrow. But if its not the case, then goodbye to my 10% Process Optimization coursework marks. I keep thinking, if I loose this 10%, will I still be able to score in my Process Optimization course? and does that affected my GPA next sem? Can i covered it up with other subjects?? My PDP weren't that great and I'm not that brilliant student to score an A for my FYP and CE. Then how i'm going to graduate? If i'm not graduated with first class, how i'm going to impress PETRONAS?? argh..!! stupid MATLAB...!!!

Monday, April 20, 2009

Activities over the weekend

Major:-
  • Heat Integration assignment - DONE! =)
  • Reactor design - IN PROGRESS -_-"
Minor:-



IN PROGRESS








IN PROGRESS





COMPLETED






COMPLETED




How come the progress for my minor  is better than main????

Friday, April 17, 2009

Tagged by Fiqa

The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tag 6 people.


I am: missing someone rite now..~





I really want to go: rumah Gta, Kelantan




My fave place: home sweet home..~




My fave drinks: tea


My fave food: masakan umi




My fave colour: blue, black, purple






My fave show: Korea series, America Next Top Model




My hobbies: Main game, bace novel





My wishes: Work as an engineer, get married, buy a car, build a house for my mom




I want to tag Kathy, Aserol, Rosli

Tagged by Aserol

Disebabkan aku da lama x update blog, banyak giler tag nak kene update. Dimulakan dengan yang dibawah ini, tagged by my best friend ever, Aserol!

1) sekolah mana lg besh? menengah ke rendah?
  • Sekolah menengah kot..~


2) apakah makanan kat kantin korg yg korang xleh lupa?
  • mee kari! sedap sangat, pekat + pedas..~ and aku selalu dapat kluar awal kalo hari mee kari, thanx to Mr Lim, cikgu sejarah aku.


3) subjek yg korang suka dan benci. ngape?
  • Aku suke subject matematik tambahan ngan matematik moden sebab slalu score. hee.~ =P
  • Benci x de kot tapi x berape suke adalah. Subject fizik, aku selalu dapat C. Nasib baik SPM A. Salah aku jugak, aku pernah krisis ngan Cikgu Fizik aku gara2 netball game. Lepas aku betol2 mintak maaf dengan dia, trus naik from C to A. Moralnye, jangan durhaka dengan guru anda..!!


4) denda yg paling trok korang penah kena dan knape?
  • tade kot, aku kan pelajar contoh kat sekolah dulu. ahahaa..~ =p


5) pilih 1 hari yang paling bosan dalam sekolah
  • x ingatlah, x de kot. Kalo cikgu tade, aku g melepeak kat bilik kemahiran hidup ngan member2..~


6) cikgu feveret korang?
  • Mr Lim, cikgu sejarah (sebab selalu bagi aku keluar rehat awal)
  • Cikgu biologi tapi x ingat name, sowie.. aku suke dia sebab dia sangat bersemangat bila mengajar. tapi aku x dapat tunaikan harapan dia, dia nak aku jadi doktor..
  • Cikgu tuisyen aku yang mane skali lagi aku x ingat nama dia. Dia ajar aku matematik tambahan. Aku rase dia antara sebab aku dapat score dalam subjek tu.
  • Cikgu PJK (pendidikan jasmani & kesihatan) pon aku ske sebab selalu x pegi bersenam pon. Duk dalam kelas je, wat keje sendiri.. =D


7) brg yg korang xpnh tgl ms g skolah, slain dr pen, buku, pnsil case, etc
  • Otak, uniform sekolah, beg.


8) perasaan korg ms nk tnjukkan report card kat parents?
  • x surelah tapi aku tahu parents aku bangga dengan aku..!! hee.~ =p


9) pernah jeles bila member dpt markah tinggi? apa korang buat?
  • x de pulak sebab kalo aku x dapat yang paling tinggi, mesti aku yang kedua tinggi! ahahaa.. =p


10) jawatan plg besar pnh korg pgg ms skolah?

  • Aku yang menguasai kelas. aku rase tu jawatan paling berkuasa dan yang paling aku suke!! aku bley tuka2 seat sesuke suki and letak aku and the geng kat tengah kelas. jahat x?? muahahaa..~


11) rndu tak nak blk skolah smula?
  • rindu sangat!!


12) aku nak tag:-
Gta
Kathy
Alin
Fiqa
Rosli
Harith
Illy

Saturday, February 28, 2009

MENJAGA HATI

Song of da day..


Biarkan aku menjaga perasaan ini
Menjaga segenap cinta yang telah kau beri
Engkau pergi aku takkan pergi
Kau menjauh aku takkan jauh
Sebenarnya diriku masih mengharapkanmu
Sejujurnya diriku masih mengharapkanmu

Monday, February 23, 2009

My 23rd Birthday

Aku da lama nak update pasal my belated befday tapi banyak keje sket last week, jadi skang baru ada masa nak bercerita.

Last 19th Feb adalah hari lahir aku yang ke 23. Aku dah berhati2 sepanjang hari tu, x mo dikenakan osmet2 lagi. Setiap tahun, ada je helah derang nak kenakan aku. Bermula 12 malam, semuanya normal pada pandangan mata aku, tade pape yang pelik. Mungkin derang ketandusan idea utk mengenakan aku. Hehee..~

Pada 19th Feb tu, aku bercadang nak masak. Saja nak meghiburkan diri sendiri, juga nak memenuhi janji tahun lepas ( someone ask me to master this recipe ). Aku dah pesan kat seme osmet2, x payah beli dinner, makan je apa yang aku masak, regardless sedap atau x! ahahaa.. Petang tu, Gta pulak mintak aku temankan dia pegi cafe. Dia nak beli pisang goreng yang dipesan oleh Kathy and nak amek novel from Zanza. Nothing weird kan? Aku follow jelah, lagipon aku juge ade agenda aku sendiri. hee.. Sebelom kluar ke cafe, aku pesan kat osmet seme, tgu aku ngan gta balik dulu, nanti dinner same2. Derang seme pon da lapa, jadi kami segera bergegas ke cafe.

Da sampai cafe, Gta beli pisang goreng yang Kathy pesan. Still, nothing weird! Then aku nampak Zanza ke cafe bersama Zaid Harith. Aku pandang Gta, "Nak jumpe Zaid skang ke?". She replied, "Jap lagilah, tgu dia abes beli dinner dulu." Aku cakaplah ok, since mungkin Gta x mo jumpe kedua2 Zaid sekali (hanya Gta yang bley explain the reason). Then, lame jugaklah aku tgu. Aku cakap kat Gta, jumpe jelah skang sebab kesian osmet2 seme tgu nak dinner. Gta kate,"Tape2, jap je lagi." Aku ikotkan ajelah..

Then Gta dapat phone call from Zaid mengatakan dia tgu dekat area mamak. Kami pon menuju ke sana then "Ooopppss..!!"


Kenapa seme osmet2 ade kat sane?



Kenapa ada cake?



And suddenly, Gta melarikan diri daripada aku!


YES!! Aku dikenakan lagi, padan muka aku! A surprise birthday party. And you guys really surprised me!! Aku sangat2lah terkejut dan terharu. Aku langsung x perasan pape, kenapelah aku slalu macam tu. It's either aku yang senang tertipu or Gta yang pandai menipu! And it's the 3rd time already!!


Kenape aku x dapat detect? haish..~ Kalo aku tau, aku akan still pura2 x tau n terkejut tapi aku memang x tau!!


Anyway, korang memang best, cake tu pon best, thanx Fiqa! I know u pon terlibat same dalam scandal ni. hee..~


Thanx korang. I love u all...~~

Birthday girl

Dari belakang (kiri) : Rosli, Zaid, Zaid lagi, Harith

Dari tengah (kiri) : Gta, Aku, Mal, Alin

Dari depan (kiri) : Faezah, Kathy, Sukma, Jannah

Tuesday, February 17, 2009

Thanx korang..~!!

Dear Rezita Syarina & Syafiqa...

Thanx for being there for me. Dengar kt membebel, mengutuk, menangis, mengate, sawan b***, macam2 lagilah. Kite memang emotional sket especially kalo perkara tu involved my family. Sowie ek.. =)

Enough of dat, pizza jom!!

Saturday, February 14, 2009

Wedding Plan - The Tag

New year, new sem and new tag..~

1. How old are you?
22, will be 23 on this coming 19th February. Osmets, I'll make sure, saye x kan dibuli lagi!

2. Are you single?
Single means not married yet, rite? So, I'm single! =D

3. At what age do you think you'll get married?
Ikotkan my plan, nak kawen 25 tapi jodoh di tangan Allah

4. Do you think you'll marrying the person you are with now?
Probably, like i said, jodoh di tangan Allah

5. If not, who do you want to marry?
Maybe i'll ask my family to find one.

6. Who will be you bridesmaid and bestman?
Bridesmaid.. Maybe madu, gta or fiqa. X pon, one of my cousins.

7. Do you want a garden/beach wedding or traditional wedding?
Traditional wedding. Its the tradition of our family.

8. Where do you plan to go on honeymoon?
X terpk lagi.

9. How many guests do you think you'll invite?
I'll invite all my friends and family.

10. Will that include you exes?
Maybe!

11. How many layers of cake do you want?
Just two representing me and my husband to be. chewah!! =P

12. When do you want to get married, morning or evening?
Get married? Meaning akad nikah? Maybe a week before sanding and we cannot see each other until sanding. Saje menduga kesabaran!! ahahaaa... =P

13. Name the song/tune you'd like to play at your wedding:
No song kot since my uncle x kasik. Previous wedding of my cousins pon, we are not allowed to play any song. I dun mind..~

14. Do prefer dine dining or just normal spoon, fork and knife?
Tangan je kot!

15. Champagne or red wine?
Sunquick! Sirap also can.. Ke nak teh o ais? Maybe grape. ahahaa.. maybe i just let my mom decide.

16. Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?
Days after kot.

17. Money or household items?
X paham kehendak soalan.

18. How many kids would you like to have?
Four

19. Will you record your honeymoon in DVD/CD?
X molah. Nanti tersebar, ahahaa..!!

20. Whose wedding plan would you like to know next?
Kathy ngan Madu (u bley wat kat blog i k)