Sunday, November 22, 2009

Alam Pekerjaan

Seminggu sahaja lagi aku akan berangkat ke Bandaraya Kuala Lumpur untuk sesi orientasi PETRONAS. Aku bukanlah tidak gembira hendak ke sana cuma memikirkan akan meninggalkan keluarga dalam keadaan cuaca yang tidak menentu, mematahkan sedikit semangat aku untuk memulakan alam pekerjaan. tapi alhamdulillah, setakat ini kawasan persekitaran kediamanku masih lagi bertahan. ada juga kawasan yang terpaksa berpindah dek kerana banjir. bersabarlah.. aku berdoa mereka dapat bertahan bertahan dengan ujian dariNya ini.

Mungkin ramai yang sudah tahu, aku sudahpun menerima tawaran pekerjaan dari PETRONAS. Alhamdulillah.. Semasa menerima surat tawaran tiga bulan lepas, aku terkejut campur terharu. tak sangka dapat tawaran awal sedangkan aku perlu melaporkan diri dalam bulan Disember. kawan2 yang lain diberi sebulan notis tapi tak pelah, mereka lebih tahu apa yang mereka lakukan. hee.. tambah terkejut lagi bila tengok tempat aku bakal bekerja, PETRONAS Carigali, Kota Kinabalu, SABAAAAHHHH...!!! mula2 tu rasa sedih jugak tapi memikirkan tanggungjawab pada keluarga yang menanti, aku tabahkan hati. lagipon, insyaAllah tak selamanya duk sana.

Bila aku khabarkan pada kawan2, mereka semua bagi sokongan kat aku. Ada yang nak jumpa aku kat sana sebab ayah dia kerja kat sana, kan Illy?? hee.. setakat ni, proses aku nak ke sana dipermudahkanNya. Rumah sewa dah ada, thanx to Nathalia, Kiki and Fraces (btol ke eja ni??) Tinggalnya, aku masih tak tahu bidang kerja yang aku terima. kata mereka, position yang aku dapat, agak mencabar. aku tak tau nak komen sebab aku agak tak tau pape pasal petroleum. Internship pon dalam bahagian proses. Field engineer, anyone??

Wednesday, October 28, 2009

Saturday, May 23, 2009

Sushi

While waiting for my final project presentation, me and osmets try to learn how to make sushi. Pictures show you the end product! Enjoy..~






Aku dan Dirimu

Aku suka lagu ni. Lagu ni nyanyian Ari Lasso and Bunga Citra Lestari. Aku mula suka lagu ni masa tengok persembahan Aril dalam Konsert AF7. Aku suka konsep persembahan tu. 

Dua orang insan yang sebelum ni hanya memendam perasaan. Tiba2, out of no where, tanpa mereka sedari, mimpi2 tu macam menjadi kenyataan. Mereka bahagia dalam dunia mereka sendiri. Tapi semua tu, khayalan semata. Bila tiba masanye, mereka harus pulang ke dunia masing2. Tapi, sekurang2 nye mereka ade kenangan terindah untuk diingati semase mereka bersama..


Tiba saatnya kita saling bicara
Tentang perasaan yang kian menyiksa
Tentang rindu yang menggebu
Tentang cinta yang tak terungkap

Sudah terlalu lama kita berdiam
Tenggelam dalam gelisah yang tak teredam
Memenuhi mimpi-mimpimu malam kita


Duhai cintaku, sayangku, lepaskanlah
Perasaanmu, rindumu, seluruh cintamu
Dan kini hanya ada aku dan dirimu
Sesaat di keabadian

Jika sang waktu bisa kita hentikan
Dan segala mimpi-mimpi jadi kenyataan

Meleburkan semua batas
Antara kau dan aku, kita

Wednesday, April 29, 2009

CORPORATE ETHICS PRESENTATION

I just finished my Corporate Ethics presentation. This presentation consists of three parts which are ethics in a chosen company, pollutions and its problem and pollution laws. I presented the second part of the project while Fiqa and Gjan present the first one and Rosli and Harith wrapped up the presentation with pollution laws.

The presentation went well, alhamdulillah. But I guess I do not perform my very best (sowie grupmates). No preparation at all..!! I just prepared the slides the night before presentation and don't have the time to review or at least planned what I'm going to say. End up, I just read the slides. To cover it up, I put some animations on my slides so that it's not that boring. hee..~ On the other hand, thanx to my grupmates who did their very best today. We scored 4.25/5.00, not bad huh?? :P

Rite now, I need to finish up my Process Optimization project using MATLAB. The due date is today but I thought its tomorrow. So, I haven't completed mine. Hopefully, Dr Murni will still accept my project tomorrow. But if its not the case, then goodbye to my 10% Process Optimization coursework marks. I keep thinking, if I loose this 10%, will I still be able to score in my Process Optimization course? and does that affected my GPA next sem? Can i covered it up with other subjects?? My PDP weren't that great and I'm not that brilliant student to score an A for my FYP and CE. Then how i'm going to graduate? If i'm not graduated with first class, how i'm going to impress PETRONAS?? argh..!! stupid MATLAB...!!!